Tisdag

Sitter just nu med både katten och datorn i knät. Saltis hade väl tröttnat på att ligga ensam på brorsans rum och kom därför till vardagsrummet där jag satt. Han låter sig inte hindras av att det inte finns plats i mitt knä utan kliver upp och hoppas på att jag ska göra lite extra utrymme åt honom. Med tanke på att det inte är så varmt inne idag så får han gärna ligga i mitt knä och värma upp mig lite.

Gick nyss ut för att sätta på motorvärmaren i bilen men det var inte det lättaste. Eftersom det har varit riktigt kallt idag, - 11 grader, så hade det frysit lite här och var men jag fick tillslut upp passagerardörren och kunde sträcka mig över och få upp bakluckan där jag har sladden till värmaren. Förhoppningsvis har det tinat upp lite lagom till att jag ska iväg.

Nyår närmar sig men jag kan inte påstå att jag ser fram emot dagen, har ju inget att roa mig med. Blir troligtvis hemma med föräldrarna och jag hade gärna gjort något annat.

Jul

Elden brinner i spisen, det pysslas i köket och jag sitter och läser en bra bok och myser i värmen från brasan. En vit och fin julafton fick vi uppleva. När jag, mamma och Carl tog en promenad under eftermiddagen var vädret perfekt. Lite kallt och solen som tittade fram. Saltis har skött sig väldigt bra och det intressantaste med julgranen har nog varit vattnet i foten som han gärna slickar i sig. Inga atacker mot vare sig glitter eller kulor har vi kunnat observera.

Nu hoppas jag på kallare väder igen för idag har det varit väldigt trist ute. Grått och snö som börjat smälta. Det blir spännande att se hur det ser ut imorgon eftersom det har snöat ganska rejält under eftermiddagen.




Dopparedagen

Idag har det varit fler julförberedelser. Den sista maten har inhandlats och skumtomtefudge och saffran- och apelsintryffel har tillverkats. En promenad genom den snöiga skogen hanns också med och jag passade på att rulla mig lite i snön, man måste ju få leka lite också!

Jag har inte riktigt hängt med i att det är julafton imorgon men rätt stämning infinner sig säkert imorgon. Ska jag vara ärlig känner jag dock inte någon jättestor längtan, det ska bli mysigt men jag tror inte att jag hade saknat det så mycket om julafton hade passerat utan att jag fick vara med om det. Har väl att göra med att det är samma sak varje år, samma traditioner som upprepas. Det är inte så mycket till överraskning och ibland är det trevligt om man inte vet exakt hur allt ska vara.





Saffran- och apelsintryffel


Knäckebröden



Så här fina blev bröden! Det roligaste var att jag fick använda
kaveln med rutmönster som alltid hänger på väggen.


Det där minnet...

Det finns en sak som jag borde ha lärt mig vid det här taget. Att jag inte ska använda snabbuppvärmning när jag ska värma upp ugnen, för det sluter alltför ofta i brända saker eftersom jag inte kommer ihåg att ställa om den när det är dags att ställa in det som ska tillagas.

Nu har jag stått och gräddat en hel sats med knäckebröd i en ugn inställd på snabb. Det är inte konstigt att jag var tvungen att vända på bröden och grädda dem en stund på andra sidan eftersom de bara var hårda på ovansidan.

Bröden blev väldigt goda, men det hade kunnat gå lite enklare. Jag säger bara morr...

Kola och bröd

Nu har julstöket satt igång. Igår bakade jag supergod chokladkola och idag gör jag knäckebröd. Receptet till kolan går att hitta här, den blir lite fudgeliknande med mycket härlig chokladsmak. Knäckebröd har jag aldrig gjort förut så det ska bli väldigt spännande att testa, just nu ligger degen på jäsning.




Jullov

Igår efter lunch gick bilen ifrån ett kallt och vitt Linköping upp till ett lite varmare, men fortfarande kallt, och ännu vitare Stockholm. När jag startade min färd tyckte jag att det var perfekt väder att köra bil i men ganska snart kom jag in i mitt första snöfall och under de dryga 20 milen så passerade jag flera ganska rejäla snöfall vilket gjorde att det tog lite längre tid att ta sig hemhem än vad det brukar.

Fredagens inflyttningsfest var en perfekt början på lovet. Jag var inte så sugen på att ta mig iväg till den när jag såg att temperaturen hade sjunkit till - 12 grader, men med en varm vinterjacka så klarar man sig ganska bra även om man bara har kort kjol och strumpbyxor. Det var en bra blandning av folk och jag hade en väldigt trevlig kväll. Även hemfärden vid fyratiden på morgonen, då det var ännu kallare, gick bra. Fast då var jag också uppvärmd av nattens aktiviteter och motiverad att ta mig hem fort.

Lördagen tog jag det lungt och städade lite och kvällen spenderades i brorsans sällskap med god mat och film. Det är ganska fint att ha sin bror så nära.

Nu är jag sugen på att ta mig ut och fotografera det vackra vita landskap som omger oss men idag har dagen varit full med andra aktiviteter, förhoppningsvis hinner jag ut imorgon innan det blir mörkt.

Tankar under en promenad

Jag gick hem ifrån campus idag, mest med förhoppningen att det skulle göra mig lite piggare men även för att få njuta lite extra av det vackra vinterlandskapet. Det gav mig tid att tänka vilket var skönt men också lite jobbigt. Det är nyttigt att få tid till att bara låta tankarna vandra och när man promenerar går det liksom av sig självt eftersom man inte har så mycket annat att göra.

Det är läskigt att inte veta hur framtiden ser ut. Våren kommer att bli annorlunda. Ett gäng personer från klassen försvinner utomlands och vem vet hur mycket jag kommer att träffa resten när jag inte läser kurser och troligtvis kommer att spendera en del tid på företaget. Hur mycket kontakt kommer man egentligen ha med folk ifrån klassen sen när man börjar jobba. Jag är rädd för att jag kommer att förlora kontakten med många. Jag tror inte att jag har tillräckligt starka band till folk för att binda oss samman även när tillvaron förändras och vi lämnar universitetet. Och det är synd, för det finns många personer jag tycker om.


Julig lördag

Idag har jag hunnit med mycket och mer finns det än tid för.

Jag började dagen lugnt med att äta frukost framför nyhetsmorgon och pysslade med lite småsaker. Sedan satte jag igång en bröddeg och plockade iordning träningskläder och skridskor. Efter lunchen bar det av till stan och en designjulmarknad. En snabb tur på systemet hanns med innan vi tog oss vidare till sporthallen där vi skulle gå på ett BodyPump-pass. Precis när vi kommit igång och blivit varma satte brandlarmet igång och det vara bara att pallra sig ut i kylan. Jag, Erika och Lotta stod väldigt nära varandra stunden som vi var tvungna att stå ute, ingen av oss hade ju något varmt att ta på oss.

Passet var roligt och det var skönt att få träna igen efter en paus på grund av förkylning. Jag och Lotta hade inte fått nog av att röra på oss och begav oss till ishallen där vi åkte skridskor i ungefär en halvtimme. Vad härligt det är att glida runt på isen! Det var inte alls mycket folk så vi kunde åka utan att bli störda.

Kvart i fem var jag hemma igen och då var det bara att rulla ut degen till bullar och slänga in dem i ugnen. Blir nog ett nybakt bröd till middag. Halv sju ska jag vara hemma hos Regina och sedan ska vi vidare till julfest och luciavaka. Tror det kommer bli en mycket rolig kväll! 



Bröd fyllt med soltorkade tomater och solrosfrön


Lättnad!

Nu har jag fixat både exjobb och handledare och det känns riktigt bra! Exjobbet blir en användarstudie av en del ett verktyg för offentliga upphandlingar som för tillfället är väldigt oanvändbart och handledaren blev den jag ville ha. Ibland har man flyt.

Företaget som jag ska göra arbetet åt vill verkligen ha hjälp med det här vilket helt klar är roligt. Det betyder att gör jag ett bra jobb så kommer de att använda sig av mina förslag för att göra om systemet, ett system som används av bland annat kommuner och stora företag här i Sverige. Lite press har jag allt på mig, men det är nog bara bra, jag kommer att vara sjukt motiverad till att göra ett bra jobb.

Igår passade jag på att vaccinera mig, jag var lite rädd för att bli dålig idag eftersom väldigt många av de jag känner som vaccinerat sig har blivit mer eller mindre dåliga dagen efter sprutan, men jag har inte märkt av något mer än lite ömhet i överdelen av armen.

Dagen har ägnats åt iPhone-labbande. Vi tar oss frammåt men man kan ju inte påstå att vi har full koll på vad vi håller på med, även om det blir lite klarare för varje gång. Vid fyra gav vi upp eftersom vi inte ville risker att förstöra något som faktiskt funkar. Jag tog mig snabbt hem (kallt ute) och lagade en väldigt god indisk gryta med blomkål och squash. Riktig må bra mat.



Aaaaahh

Ibland får jag ett stort behov av att skrika rakt ut. Men det passar sig inte riktigt att göra när man är ibland folk. Någon gång har jag passat på när jag suttit ensam i bilen och inte haft männikor runt omkring mig. Annars får man koppla på ljuddämparna och låtsas att man skriker högt, fast det ger inte riktigt tillfredsställelse.

Saffransbullar

Efter att ha suttit några timmar på skolan och labbat, utan större framgång, åkte jag och handlade mat och en ny cykelslang. När jag kom hem och hade packat in maten i kylskåpet satte jag igång och gjorde en sats saffransbullar. I all hast missade jag dock steget där saffranen ska ner i mjölken och smöret. Det kom jag på när jag stod och rörde ner mjöl i degen och fick försöka rädda det hela på bästa sätt genom att röra ner saffranen i lite extra mjölk och sedan ner i degen. Tyvärr verkar mina smaklökar inte riktigt vara som de ska, på grund av förkylningen, så jag kan inte riktigt avgöra om det smakar saffran eller inte. Jag får ta en ny provsmak när smaksinnet är återställt. Men jag kan i alla fall konstatera att de blev fina, söta och fluffiga!



Önskan

Jag vill vandra genom ett snötäckt landskap. Känna kylan bita i mina kinder. Mörkret som omsluter mig och månens ljus reflekteras i kristallerna som täcker snön. Känna lugnet och tystnaden. Någon vid min sida att utbyta ord med. Att dela allt det vackra och lugna med.

Varma kläder och mjuka skor. Kunna lägga sig ner och titta upp på en stjärnbeströdd himmel. Se evigheten. Bara vara.

Gå över åkrar och i skogen. Höra hur snön knarrar under skorna. Se spåren av djur som har rör sig över den annars orörda snön. Snön som täcker in allt runt omkring mig.

Få komma in i ett varmt hem. Kinder som är röda av kylan. Känna värmen sprida sig i kroppen. Krypa upp i en mjuk soffa och linda in sig i en filt.

Tänk vilket härligt sätt att spendera en kväll. Men nu finns varken snö, kyla eller någon att dela de med, här hos mig.



Fredagsmiddag

Trött och irriterad var jag när jag kom hem ifrån campus vid femtiden. När vi var färdiga för dagen och jag skulle cykla hem så märkte jag att det var något som inte stod rätt till med cykeln, det gick väldigt trögt. Punka på bakdäcket, precis det jag önskade mig. Så det fick bli en promenad hem.

Middagen jag lagade piggade dock upp lite. Köttfärsrullar kryddade med chilisås, turkisk yoghurt med vitlök, citron och mynta och quinoa tillsammans med ungsrostad paprika. Enkelt men väldigt gott. Precis vad jag behövde.



Pepparkakshuset

Här är det färdiga huset. Bland det bästa med att ha ett pepparkakshus hemma är att det luktar gott av pepparkaka i rummet där det står.




Snörvel

Igår började det rinna ur näsan och nu är förkylningen är här. Fick den fina frågan "du går väl inte runt här med svininfluensan" idag när vi satt och labbade och jag precis hade snytit mig. Svaret på den frågan blev "då skulle jag nog inte gå omkring här" men jag borde nästan ha frågat "ser jag så hemsk ut". 

Nä det är ingen större fara, bara lite trött och en allmän känsla av förkylning i kroppen och man får väl skylla sig själv om man har det roligt. 

Det har varit mycket den här veckan. Söndagens middag med styrelsen var väldigt rolig och lyckad men resulterade i få timmars sömn. På tisdagsmorgonen då jag verkligen ville få sova de timmar jag kunde blev jag väckt av att grannarna spelade förfärligt hög musik kl 6 på morgonen. Dagarna har varit ovanligt fyllda, bara för att jag i söndags sa att jag hade det lungt just nu. I kursen Interaktionsprogrammering ska vi skapa en applikation till iPhone och den här veckan har vi suttit med förberedande labbar för att få lite kläm på programmeringen. Eftersom ingen av oss kan språket har det blivit en del sittande med det i veckan. Men i morgon kan jag ta det lugnt på förmiddagen eftersom vi inte ska ses förrän efter lunch.

RSS 2.0