Min lilla vän

Vill min kära lilla katt gosa och vara nära, då hittar han en plats, hur konstigt jag än sitter eller ligger. Just nu har jag benen uppkurade på stolen, som är bak och fram, och har Saltis liggande över mina ben. När väckarklockan ringer på morgonen brukar han komma fram till sängen och om jag ligger kvar en stund händer det att han hoppar upp på min rygg och lägger sig med sitt huvud mot min rumpa och resten av kroppen upp mot mitt huvud. Det spelar ingen roll om jag sitter i soffan men knäna högt uppdragna, vill han sitta i knät går han dit och sätter sig, hur trångt det än är.

Det är förfärligt mysigt att ha en liten kattvän.




Fredag

Dagen har spenderats med att sammanfatta användarutvärderingarna och börja skissa på nya lösningar. Vi hade en väldigt fnittrig eftermiddag och kanske inte helt produktiv, men det är ju fredag så det är lite okej.

Ikväll ska jag på en väns examensfest. Tanken var att alla skulle ta med sig tapas och så skulle vi sitta i solen och ha det trevligt. Just nu är himlen grå och regnet öser ner så det där med att sitta ute blir det nog inte mycket med. Jag håller i alla fall på att fixa mitt bidrag till middagen, grönsaks- och fetafyllda smördegsknyten. Jag gjorde röran igår och lägger ihop och gräddar dem nu så att smördegen håller sig frasig och fin.



Röran består av paprika, purjolök, tomat, oliver, fetaost, vitlök, torkad basilika, lite tomatpuré och tabasco.






Dator-Tove

Igår var jag i Stockholm och lekte dator från halv åtta på morgonen till halv fem på eftermiddagen. Att jag lekte dator betyder att jag skötte vår pappersprototyp när vi gjorde användbarhetsutvärderingar på den. Ett lite lätt komplicerat jobb eftersom pappersprototypen är väldigt stor (nästan ett komplett upphandlingsverktyg). Men jag gjorde jobbet bra.

Idag efter den sista utvärderingen frågade Tina, som jag jobbat tillsammans med på To Me Group, när jag skulle lägga fram uppsatsen eftersom hon gärna ville komma och lyssna. Tyvärr var hon bortrest då men hon frågade om jag kunde tänka mig att göra en presentation för alla på företaget. Klart jag kan! Det är ju jätteroligt om det är någon som är intresserad av att höra vad jag gjort, även om jag inte tycker att det är sådär jätteroligt att prata inför folk.

Framläggning bokad!

Då var det gjort. I måndags skickade jag in helgens arbete och fick snabbt tillbaka ett svar med några förslag på ändringar och kommentaren att den var tillräckligt bra för att jag skulle kunna boka datum för framläggning. Den 10 juni blir det av! Det känns lite smått overkligt att jag kommer att bli färdig innan sommaren och jag skulle ljuga om jag inte sa att jag känner mig på väldigt gott humör just nu.

Ändringarna fixade jag till så fort som möjligt och nu har jag skickat in uppsatsen igen. Jag hoppas att referenserna stämmer och att det inte är något mer jag behöver fixa till. Det enda som är kvar är att han som jag ska opponera på ska boka tid för sin framläggning.

Snart inlämning

Snart är uppsatsen redo att lämnas in, jag har bara lite korrläsning kvar innan jag känner mig redo. Sen är det bara att vänta och se vad min handledare säger. Lite spännande är det allt! Jag håller tummarna för att han är snabb.

Grönsaker i ugn

Denna mumsiga rätt lagade jag igår.





Grönsaker i ugn (2 pers)
Valfritt kött (kyckling och fläskkotlett har jag testat)
1/2 squash
1/2 paprika
1/2 rödlök
3-4 potatisar
1 vitlöksklyfta

Yoghurtsås
Turkisk yoghurt
Pressad vitlöksklyfta
Örtsalt
Gräslök (mest för att det såg trevligt ut)

Börja med att marinera köttet i olja, pressad citron, sambal oelek, lite salt och peppar. Köttet har jag inte alltid med och om jag skippar det så häller jag över sambal, olja och citron över grönsakerna. Skiva squash och paprika och klyfta rödlöken och potatisen och skiva vitlöken tunnt. Lägg grönsaker och kött (marinaden också) i en långpanna och häll på lite extra olja om du hade lite marinad. Salta lite extra och ställ in i 225 grader varm ugn i ca en halvtimme. Servera tillsammans med yoghurtsåsen.

Helgens planer

Jepp, det blir uppsats hela helgen. Tänkte igenom det hela igår och planen är att jag ska ha en i princip färdig uppsats att lämna in till min handledare på måndag. Jag tänkte sitta mellan nio och fem idag, med lite pauser för att tvätta och kanske en joggingtur eftersom steppasset blev inställt. Hur mycket jag hinner idag får avgöra hur mycket jag behöver sitta imorgon. Lite tråkigt att sitta inne när det är så fint väder ute men jag satt i solen på uteplatsen och åt min frukost och tänkte göra samma sak under lunchen.

Nu under morgonen har jag kompletterat lite i inlednings- och metodkapitlet och börjat skriva på det som han ville att jag skulle lägga till i diskussionen. Sedan ska jag lägga till lite bilder för att förtydliga det jag skriver om i diskussionen och skriva slutsatser. Sen är det nog bara småpill kvar och en sammanfattning som borde skrivas. Jag känner mig lite beslutsam och det känns bra!

Uppsatsen

Nu blev jag nästan lite nervös. Jag skickade in min analys och diskussion till min handledare förra veckan och eftersom jag inte hade hört från honom skickade jag en påminnelse idag. Han hade visst fått in nio uppsatser samtidigt, så det är inte så konstigt att det dröjde. Men det jag blev nervös över var att han tror att jag kan bli klar innan sommaren. Om jag lägger på ett kol. Det känns nästan som om jag borde jobba lite i helgen, för nästa vecka ska jag vara med och göra användbarhetsutvärderingar på prototypen så jag kommer ju inte ha hela veckan till förfogande för att skriva på uppsatsen. Sen borde jag försöka fixa en opponent och någon att opponera på också. Gah! Nu är framtiden helt plötsligt väldigt nära.

Tomat- och fetasallad

Den sallad som äts allra oftast hemma hos mig just nu är gjort på cocktailtomater och fetaost och kryddas med balsamvinäger, olivolja och lite torkad oregano. Idag fick lite rödlök åka med också. De söta tomaterna tillsammans med den salta osten är en alltid lika vinnande kombination och sen är den ju inte lika tråkig att göra som en vanlig grönsallad.



Notera kattnosen i bakgrunden, det var någon som var lite nyfiken.

Festeriskifte

Igår var jag riktigt student för en stund. Overallen åkte på och godisshoten, som hade tillverkats kvällen innan, fick följa med i väskan. Förfesten inför skiftet skulle hållas på kullen på Skåland men eftersom det regnade fick vi börja inomhus. När regnet slutat blev vädret helt kanon och det var ett lite lätt svettigt gäng pateter som satt och pratade och skrattade i solen på kullen.

Jag gick runt i kortärmat hela kvällen och fick mina första myggbett. Jag hade en riktigt rolig kväll och tiden gick fort. Strax efter tolv tyckte jag dock att det var dags att ta mig hemmåt. Hade det inte varit för att jag skulle upp och jobba så hade jag nog stannat längre.

Det var lite segt när väckarklockan ringde kvart över sex imorse men jag tog mig upp och tog mig till exjobbet. Redan på morgonen var det så varmt att jag inte behövde ha någon tröja på mig när jag cyklade iväg, underbart!  



Måndagspasta

När vi var till vårmarknaden köpte mamma en salami som jag fick en bit av. Idag gjorde jag en pastasås där några skivor fick åka med.





Jag började med att steka lite skivad salami och pressade över en vitlöksklyfta som fick steka med. På med grädde och mjölk, mycket hackad basilika, en liten bit buljongtärning och en svätt med balsamvinäger. Sen fick allt koka samman. Parmesanost är aldrig fel så lite sådan rev jag över innan jag började äta.

Basilikan har jag odlat upp själv. På bara någon vecka har den blivit så här fin:



Ord

Enstaka ord kan ha en ganska stor betydelse och när det bara är några få ord som ska sägas känns det viktigt att det är rätt ord som sägs. Fast det är inte alltid så lätt att veta vilka ord som är de rätt orden, vilken kombination av ord som kommer att få den som lyssnar att reagera på det sätt som man vill. På många sätt är det skönt att få skriva det man har att säga, för det innebär att man kan lägga tid på verkligen tänka igenom det man vill säga. Men det innebär också att mottagaren kan ha högre förväntningar på det som sägs, om den personen också förväntar sig att det ska ligga eftertanke bakom orden.

Vilka ord kan man lita på? Kan man lita på ett ord som verkar komma spontant i stundens hetta? Spontana ord kanske är mer sanna än andra, för att de kommer rakt inifrån.

Jag vill tro att jag kan lita på det folk säger eller skriver till mig. Sen kan jag inte vara säker på att personen ser samma betydelse bakom orden som jag gör, för att veta det krävs det lite mer, ett större sammanhang eller en inblick i vad personen tänker. Det skulle bli ganska påfrestande att gå runt och tvivla på om det som sägs inte är sanning.


Föräldrarna på besök

Igår var det jag och brorsan som stod för underhållningen. Mamma och pappa fick ett besök till Linköping med middag och en hemlig aktivitet i julklapp av oss och igår var det dags för dem att inkassera klappen.

De kom lagom till lunchen som bestod av en pasta med rostad vitlök och cocktailtomater. Vi trotsade regnvädret och tog oss till vårmarknaden som var på Brunneby musteri. Själva marknaden var inte jättemycket att hurra för men gårdsbutiken var väldigt trevlig att titta i. Eftersom det inte var så långt till Motala åkte vi dit och tog en fika innan vi åkte tillbaka till Linköping. Som bonus fick jag hjälp av pappa att fixa lampan i köket och stabilisera bakhjulet på cykeln min.

Middagen som vi bjöd på blev riktigt lyckad.



Vi började med en sallad med salami och parmesanost.



Huvdrätten var saffranskokt ris med kyckling, grönsaker och mango.



Till efterrätt hade jag gjort Leilas goda amerikanska cheescake.



Nya glasögon

Att få ett par glasögon gratis är inte helt fel och att jag lyckades välja ut ett par som jag faktiskt trivs i, utan att ha provat dem, är ännu mer lyckat. Lensway hade en kampanj förra veckan där 333 linköpingsbor fick ett par gratis glasögon. Det var bara att anmäla sig så fick man ett mejl kl 12 på tisdagen och de 333 första som valde ut ett par glasögon från deras hemsida fick dem gratis. Hehe, jag var snabb.



                             

Grönsakssoppa

En grönsakssoppa med gröna linser ser inte så förfärligt rolig ut, men min soppa blev riktigt god. Tog lite av varje som jag behövde bli av med i kylskåpet. En liten bit palsternacka, några morötter, två potatisar, en bit blomkål, en halv gul lök och lite vitlök. Kryddade upp de med lite cayennepeppar och färsk timjan.








Sen undrar jag varför vissa saker är så jäkla svåra att göra?! Jobbiga att göra, men jag gör det i alla fall, gång på gång och än har jag inte haft någon anledning till att tycka att det är jobbigt. Nä, dumheter!

Gårdagen

Gårdagens styrelseskifte blev riktigt lyckat och jag hade en jätterolig kväll och natt. Maten var god och det fanns mycket av den så vi behövde knappast gå hungriga. Någon gång under kvällen började vi spela sanning och konsekvens och det höll vi på med fram till de sista gick. Det är alltid intressant när frågorna blir lite personliga. Jag var inte hemma förrän vid fem på morgonen. Sen var starten på dagen var inte helt fel den heller.

Skiftesmiddag

Det kan inte bli annat än en rolig kväll. Denkommer att inledas med bubbel tillsammans med den avgående styrelsen och fortsätter sedan med trerättersmiddag som den nuvarande styrelsen bjuder på. Jag har tagit på mig min fina prickiga klänning och har rosa mousserande vin på kylning. Mitt humör är redan på topp trots regnet som öser ner utanför fönstret.



KVIT

KVIT - kognitionsvetenskap och informationsteknologi. En konferens anordnad av kogvetstudenter med forskare från både Sverige och världen.

De två KVIT-dagarna är nu över och jag tycker att det har varit ett riktigt lyckat evenemang även i år. De flesta talarna var väldigt intressanta att lyssna på. Charles Goodwin var en klar favorit som fick mig att skratta och le många gånger under tiden han stod på scen och pratade.

Det har varit skönt att ha fått varit ledig från uppsats skrivandet i två dagar. Roligt att få sitta och bara ta in kunskap. Det märks att jag har gått några år på programmet och att jag har lärt mig en del under tiden för det gick att hitta saker hos de flesta talare som jag kunde koppla till saker som jag lärt mig tidigare.

Jag är glad att jag valde att gå på sittningen trots att det inte var någon från klassen som gick för jag hade en mycket trevlig kväll. Det är tur att jag har varit lite engagerad på programmet så jag har lite vänner i andra årskurser också för det var inga problem att hitta någon att prata med under kvällen. Det var ett nöje att få sitta brevid en etta under middagen och dela med mig av mina kunskaper om programmet och höra hans åsikter om det första året.

KVIT avslutades med den traditionsenliga grillningen. I år slapp krogvet regnet men det var långt ifrån varmt och skönt ute. Jag förstår inte att de skippar den första festerifesten, skandal! Inte brydde vi oss om att vi kom dit sent, vi brydde oss inte ens om ösregnet. Det var tider det.

Jag åt i alla fall en hamburgare och satt och var lite social men vid sex var jag så frusen att jag tyckte att det var dags att dra mig hemåt. Jag har inte blivit riktigt varm ännu och då sitter jag ändå i en fleeströja. Jag är glad att jag inte ska gå på utekravallen. Ikväll blir det tidigt i säng. Jag hade svårt att somna igår så jag känner mig riktigt trött nu. Var en massa tankar som envisades med att snurra runt i huvudet. Imorgon är det styrelseskifte och då vill jag ju vara pigg.


Uppsatsen

Det är ganska roligt att skriva på uppsatsen, egentligen. Så länge jag vet ungefär vad jag ska skriva det vill säga. För det är när det tar stopp som det är jobbigt, riktigt jobbigt. Det är då jag tröttnar på att tänka och kommer på andra saker som jag skulle kunna göra, som inte alls har med uppsatsen att göra. Jag kanske borde försöka komma på någon mer fråga som är mer detaljerad till frågeställningen för att få empiridelen mer tydlig, men det är så tråkigt att tänka på just det. Jag försökte igår men tröttnade ganska snabbt. I morse klämde jag dock fram två frågor till.

Jag tar mig i alla fall lite framåt varje dag. Igår på förmiddagen producerade jag ganska mycket text och idag har jag nog skrivit en 600 ord och då har jag varit iväg på ett möte för att planera användarstudien också.


Klantigt

Det finns vissa fördelar med att skriva upp saker man ska göra, som när man har bokat tvättid till exempel. Då kan man undvika att gå till tvättstugan en dag för tidigt, slänga in tvätten i tvättmaskiner på någon annans tvättid, bli av med sin egen tvättid innan man har insett att man tvättar på fel tid och oroat sig i ungefär 55 minuter för att man ska möta den arga granne som man ovetande har snott tvättmaskinerna för när man går för att hämta tvätten. 

Nu hade jag i alla fall tur i all min klantighet och grovtvättstugan, som visserligen bara har en tvättmaskin och ingen torktumlare, var ledig och jag träffade inte på någon arg granne i tvättstugan när jag hämtade min tjuvtvättade tvätt. Så tvätten blev tvättad och jag har lärt mig att kolla vilken tid jag har bokat innan jag slänger in tvätten i tvättmaskinen.


Söndagspasta

Igår lagade jag en riktigt god pastarätt. Jag visste inte riktigt vad jag skulle göra men hade flera olika godsaker i kylskåpet så jag tog helt enkelt fram det det jag hade och plockade sedan ut det som jag kunde tänka mig passade bästa ihop och som jag var mest sugen på.

Jag började med att steka ett halvt paket bacon, halverade körsbärstomater och lät dem fräsa med. Hällde sedan på en skvätt grädde och en skvätt mjölk och lite hackad basilika. Såsen åt jag tillsammans med pasta, riven parmesanost och färsk broccoli. Snabbt, enkelt, väldigt gott!



Lite uttråkad










Nä, nu ska jag ta och rycka upp mig och sätta på en film tror jag.

Lite bra

Jag är på rätt väg med uppsatsen! Jag skickade in den till min handledare i torsdags för att få lite feedback och svaret jag fick i går var roligt att få. Han tycker att det går åt rätt håll och att det ser lovande ut inför nästa version. Sen fick jag några kommentarer med saker som jag kan förtydliga och utöka uppsatsen med.

Det känns kanon att veta att det jag har gjort inte är dåligt! Jag har varit så osäker så det är skönt att få lite feedback. Nu känner jag mig taggat att ta tag i uppsatsen på måndag igen.

RSS 2.0