Intervjuer

Idag har jag gjort mina två första intervjuer som interaktionsdesigner. Det var lite nervöst men jag tycker att det gick bra, speciellt den sista. När jag höll i den sista intervjun passade det inte att följa den plan vi hade gjort upp så jag fick improvisera en del och komma på frågor själv för att försöka få ut det vi ville och jag tycker att jag lyckades riktigt bra med det. Det känns bra, för det kommer att bli en hel del intervjuande de närmaste veckorna.
Det är en annan grej att göra intervjuer i jobbet än i skolan. Den teoretiska kunskapen om hur man gör intervjuer har jag men det är mer som är viktigt nu än att skriva frågorna på rätt sätt och bete sig på rätt sätt. Nu hänger en stor del av vårt arbete på att vi får ut bra information från intervjuerna och kan jag inte få intervjupersonerna att prata så har vi inte så mycket att gå på. Att under intervjun reflektera över det personen säger och kunna följa upp det de säger fastän frågan inte finns med i intervjuguiden.
Det är roligt. Att få en liten inblick i någon annans arbete. Lära sig om yrken och arbeten som jag bara har ytliga kunskaper om. Jag gillar mitt jobb!

Paj

I lördags kom föräldrarna ner på besök och jag och brorsan tog med dem till Flygvapenmuséet. Kvällen innan hade jag fått i uppdrag av mamma att göra en paj och då var jag ju tvungen att hitta på något nytt och spännande som jag kunde bjuda dem på. Denna paj bjöd jag dem på:
Paj med västerbottenost, sparris och squash
3 ägg
3 dl matgrädde
salt
paprikapulver
västerbottenost
sparris
squash
vitlök
cocktailtomater
basilika
Jag blandade ihop äggstanningen. Rostade några hela vitlöksklyftor i ugnen tillsammans med en squashbit som jag skurit i mindre bitar. Sparrisen fick kokas i 2-3 minuter. I pajskalet stödde jag ut osten, sparrisen, squashen, hackad basilika, den rostade vitlöken som jag mosat och halverade tomater. Över allt det goda hällde jag äggstanningen och sedan in i 225 grader varm ugn i ca 30 min.

Host och rossel

Min hals är inte riktigt vad den borde vara. Den bråkar med mig. Men jag går till jobbet och är glad ändå. Får lite medlidande av Tina och Anna. Det värsta är att jag hostar mer när jag skrattar och det händer ju några gånger varje dag. Nä, jag ska inte klaga, än så länge känner jag mig ganska pigg och kan stå ut med en krånglande hals, dock är jag lite rädd att förkylningen inte har nått sin kulmen än, att det ska komma lite snorighet också. Det skulle jag kunna klara mig utan. Speciellt om jag ska ringa runt och boka in intervjuer senare i veckan. Jag är inte så förtjust i att prata i telefon och ska jag dessutom ha en kittlande hals och snorig näsa blir det inte mer roligt. Fast kanske för den som lyssnar. När jag gick i sexan på högstadiet var vi till tekniska museet och gjorde en nyhetsinspelning. Jag var dunderförkyld och helt täppt i näsan men tyckte att det lät roligt att få läsa upp nyheter så jag tog på mig den rollen. Då var jag nog inte riktigt medveten om hur jag lät men tre år senare när vi gick i nian fick vi titta på den här inspelningen. Jag lät ju ganska så rolig kan jag säga.

Valet

Jag har inte känt mig särskilt engagerad i det här valet alls, inte brytt mig om att göra några djupare efterforskningar om de olika partierna och kandidaterna. Jag gick och röstade för att ge SD mindre utrymme. Ganska trist att resonera på det sättet men jag vet att jag inte är ensam om det. Det ska bli spännande att se hur styret kommer att se ut de närmaste åren, om SD kommer att få  något utrymme att göra sig hörda. Förhoppningsvis inte men nu har de ju kommit lite för långt.

Fylld lövbiff

Igår lagade jag en kanongod middag. Planen var att jag skulle fylla lövbiff med vitlöksfärskost och äta klyftpotatis till. När jag hade förvällt trattkantarellerna kom jag på att jag kunde använda den överblivna vätskan från svamparna i en sås. Så den vätskan, tillsammans med lite mer vatten och en skvätt grädde blev till en kanongod sås som lövbiffen fick puttra i. Sedan hade jag även några rödbetor och polkabetor i kylen som jag kokade och åt till.
Inte den vackraste bilden men gott var det allt.

Hårförändring

Jag gillar min nya frisyr, klippt på i princip samma sätt som sist men aningens kortare och annorlunda stylat. Det var min frisör som fick ett infall, ett bra infall tror jag.

Hemmagjord pizza med kantareller

Igår tog jag och Lotta en tur till skogen och plockade lite svamp. Med mig hem hade jag några taggsvampar, lite gula kantareller och en hög med trattkantareller. Till middag blev det därför en pizza med stekta kantareller. Det kan verkligen rekommenderas.

Pizza med kantareller
Deg
2 dl ljummet vatten
1/4 paket jäst
1 tsk salt
1/2 dl olja
ca 6 dl mjöl

Fyllning
tomatsås (gärna hemmagjord)
mozzarella
riven ost
oregano
stekta kantareller
Rör ut jästen i det ljumna vattnet. Häll i salt och olja och börja röra ner mjölet tills du har en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i minst en halvtimme. Degen räcker till ungefär en och en halv plåt lite beroende på hur tjock du vill ha din botten.
När degen är färdigjäst är det bara att kavla ut den. Hälla på tomatsås, riven ost och oregano och grädda i 225 grader tills osten har smält fint. Strö över kantarellerna, ät och njut.

Macaroner

Något som har varit så sjukt poppulärt att baka kan jag ju inte stå emot hur länge som helst med att testa. Idag gjorde jag en halv sats enligt detta recept och tycker att jag lyckades ganska bra för att vara första gången. Jag fick ihop några som blev helt perfekta, enligt mig som aldrig har smakat macaroner förut.

Mumsig sallad

Det kanske inte var den mest klockrena rätten att välja att laga när jag kom hem sent, men gott blev det och det var värt att vänta lite på.

Vintersallad med linser och rostade grönsaker.

Svamp

Igår tog jag mig ut i skogen och plockade lite svamp. Ett tag såg det lite skralt ut men sen, i en liten sluttning, hittade jag en hel hög med fina trattkantareller. Hela eftermiddagen ägnades åt att rensa svampen och de gula förvälldes och frystes ner och trattisarna ligger nu på tork på köksbordet. Jag har aldrig torkat svamp förut så det ska bli spännande att se resultatet.

Fisk

Hör och häpna, Tove har tillagat fisk för första gången någonsin och hon åt även upp den!

Firren innan den åkte in i ugnen
Sen betyder ju inte det att jag tyckte att det var kanongott. Det var på nivån ätbart, för det smakade ju fortfarande lite fisk om fisken. Det blev en matlåda och den ska jag äta på jobbet imorgon och jag har börjat fundera på om jag inte ska testa att laga fisk några fler gånger. Det kan ju vara så att det går att vänja sig lite och kanske lära sig att tycka det är gott. Det hade varit praktiskt. Receptet hittade jag i dagens DN och bestämde mig för att det var värt att testa, det var ju ändå gjort av Jamie Oliver.
Jag serverade fisken tillsammans med pasta, parmesanost och ruccola.

Middag och öl på stan

Ikväll är första lugna kvällen den här veckan. I måndags promenerade jag med Lotta och Regina direkt efter jobbet och lagade sedan mat hemma hos Lotta tillsammans med Mimi. Igår gick jag och Anna och åt middag på stan och fick sedan sällskap av några till från hennes "gamla" klass. Vi drack några öl och pratade och hade det väldigt trevligt. Det var nog tur att de inte hade öppet längre för annars hade det nog varit lite tuffare än vanligt att ta sig till jobbet. Nu var jag nog hemma strax efter tolv.
Tanken var att jag skulle träna ikväll men nu verkar det som att jag ska hänga med och testa kickboxning i morgon så då hoppar jag träningen ikväll. Dock glömde jag bort att avboka passet vilket var väldigt dumt gjort. Tar mig en promenad istället och ger mig lite tid till att tänka och fundera lite. Det behövs just nu.
Livet är bra just nu, riktigt bra. Jag skrattar varje dag jag är på jobbet och dagarna rusar förbi, vilket både känns positivt och läskigt.

Bondens marknad

Igår tog jag äntligen för mig och besökte bondens marknad. Där inhandlade jag lite kött och potatis som jag bjöd brorsan på till middag, broccoli, äppelmust och en vacker blombukett. Jag kommer helt klart att besöka marknaden igen. Närodlat är bra grejer.

Bullar

Så kan det gå när andan faller på. Ett gäng med bullar cyklade jag iväg med till bror min och ett gäng ska jag ta med mig till jobbet imorgon. Gjorda efter Leila Lindholms fina recept.

En utmaning

Jag har fått en väldigt tuff utmaning. En utmaning som troligtvis kommer att leda till något väldigt bra, en stor förändring för mig. Eller ska jag vara ärlig så är det inte bara troligtvis utan helt säkert, om jag ska tro personen som gav mig utmaningen.
Men det är en utmaning, och en tuff sådan. Jag kommer att behöva lämna det område där jag känner mig trygg och utsätta mig för saker som jag tycker är obehagliga. Situationer där jag inte har kontroll. Jag råkar gilla att vara i kontroll. Det kommer att bli tufft.

RSS 2.0