Söndag

Våra söndagar är ganska inrutade. Träning står för det mesta på schemat och mathandling och där emellan får man göra lite som man vill. Idag har det även bakats delar till pepparkakshuset dock tror jag pyntning och ihopsättning får vänta tills en annan dag för nu är vi båda ganska trötta och hungriga. På spisen står det en gryta gjord på älgkött, grönsaker och rött vin och i ugnen en potatisgratäng. Jag har aldrig gjort en gryta själv utan bara sett ungefär hur mamma gör men jag har ingen koll alls på hur hon brukar krydda sin. Det var därför lite klurigt att komma på hur jag skulle göra för att få den riktigt, riktigt god. Efter lite färsk timjan och rött vin så tror jag att jag har lyckats.

Gårdagen var en mycket mysig dag och jag tror att Fredrik tyckte att det var en lyckad födelsedag. Någon middag på Yogi blev det inte eftersom vi inte hade varit förutseende nog att boka bord (som student och ej frekvent restaurangbesökare har man inte koll på att man borde göra sånt) så istället blev det kinesiskt. Inte lika spännande med helt klart gott.

Födelsedag

Tårtan blev helt klart godkänd. Mycket mumsig. Blev dock inget spritsande eftersom tryffeln hade blivit lite för hård i kylen och blev lite för mjuk när jag värmde upp den, men det blev fint ändå.



        



Imorse bjöd jag Fredrik på scones och efter frukosten begav vi oss till Tornby för att inhandla lite glögg, känns som ett måste i morgon på första advent. Nu är det även lite pyntat här hemma och köket är nog det rum som känns allra juligast med röda gardiner och ljusstake i fönstret. Födelsedagsmiddag blir det på Yogi, en indisk restaurang. Har hört bra omdömen så det ska bli roligt att få testa.



Tårtbak

Eftermiddagen har jag ägnat åt att förbereda Fredriks födelsedagstårta. Det blir en sockerkaksbotten fylld med hemmagjord vaniljkräm och mosade hallon och toppat med en apelsinchokladtryffel. Tror att det kan bli riktigt bra. Förhoppningsvis kan jag lyckas med att dekorera den lite fint också med den nya spritsen som jag har köpt. Det enda jag funderar över är hur stor jag ska göra tårtan. Om jag bara ska göra tårta av halva botten eller om jag ska göra hela och sedan försöka bjuda över någon till som kan hjälpa till att äta upp den. Får höra med Fredrik vad han känner för.

Muffins

Jag känner riktigt sug efter att julpyssla och pynta. Jag hade tänkt att köpa saffran när jag var på stan efter träningen men det var lite kö så jag orkade inte på in på Hemköp för att bara köpa den där saffranen. Så klart ändrade jag mig när jag kom hem. Kände att jag var för trött för att sätta igång och baka pepparkakshus men jag ville ändå ha något att göra och då hade det ju varit bra att ha saffranen. Fredrik fattade inte mina vinkar om att han borde gå och köpa det  inna han skulle iväg på jobbfesten och jag lyckades inte få mig själv att ta mig utanför dörren. Så då fick det bli hittepåmuffins med smak av julen. Tror att de blev väldigt bra. Använde min favoritgrund till smeten och blandade sedan i kanel, kardemumma och ingefära så att de fick lite julsmak. Luktar riktigt gott här inne i lägenheten nu. Får se om jag ska smaka en senare eller inte...



Diskussionsfrågor

Usch vad svårt det ska vara att komma på några enstaka diskusisonsfrågor. Dagens seminarium i LÖTen handlar om lokalisering och översättning och artikeln som jag inte kan komma på frågor till handlar om olika verktig en översättare kan använda sig av som översättningsminnen och termdatabaser. Det är inte någon särskilt viktig artikel eftersom vi blev tillsagda att skumläsa den men vi ska ändå komma på två frågor. En har jag äntligen lyckats klämma ur mig men jag vet inte vad mer jag ska hitta på. Att hitta på frågor har faktiskt varit det värsta med de här seminarierna för när det är artiklar som man tycker är tråkiga eller inte förstår helt så är det svårt att komma på något att diskutera.

Pyssel av alla sorter

Just nu sitter jag och funderar på vad jag ska göra för pepparkakshus i år. Vill göra ett med torn och tror att jag har en liten idé men har inte bestämt mig än. Ska försöka rita upp det strax för att se hur det kan se ut. Sen gäller det bara att hitta tillfälle till att baka det. Jag vill gärna baka något annat juligt och gärna redan till första advent. Det hade varit lite mysigt att ha något juligt att fika och lite god glögg på söndag men det är inte säkert att tiden räcker till. Fredrik fyller år på lördag så jag tänkte baka en tårta och fixa lite annat trevligt så lördagen kan jag inte räkna med att jag orkar baka något mer. Sen vet jag inte hur mycket tid skolan kommer att ta. Vi har inte fått något svar från Banverket ännu om när vi får komma dit och observera om vi ens får komma så jag har ingen aning om hur mycket arbete det kommer att bli även om det helt klart kommer att bli endel. Sen ska jag sy till julgardiner till köket av tyget som vi köpte för några veckor sedan och det vill jag absolut hinna göra innan söndag, men det tror jag inte ska behöva ta så lång stundl. Jag har ju faktiskt sytt ett par gardiner nu så jag borde ha lite koll.

Lite utnyttjad

Nää, jag känner mig inte alls utnyttjad. I går kväll skrev brorsan till mig på msn och frågade om han fick komma hit och äta middag kl 19 idag. Han skulle ha labb till 19 och orkade väl inte laga mat. Snäll som man är så sa man ja. Sen fick jag ju höra att jag är bästasystern, så trots att det är lite jobbigt att vänta på maten så var det lite värt att säga ja.



Ugnspankakan som jag nu har lagat till middag för att bjuda Carl och Fredrik på blev riktigt rolig med ett torn i ena halvan. Första gången jag har sett något sådant. Pax för tornet säger jag bara!

Fredag

Vad skönt det känns med fredag. Det var en tidig morgon när projektidéerna skulle presenteras men jag kan inte påstå att så mycket har hunnits med. Det märktes att det var fredag när vi ett gäng satt i Java och försökte att få någon nytta gjord. Läste inte många sidor i artikeln under de två timmarna och då hade jag ändå bara nio sidor att ta mig igenom. Men istället fick jag mig några skratt.

Ikväll blir det tacos med favoritkillarna, Fredrik och brosan. Antar att det även blir någon film senare också. Resten av helgen vet jag inte riktigt vad jag ska göra. Ta det lugnt, träna och översätta lite tror jag. Borde nog läsa klart artikeln också och det skadar ju inte om jag börjar på nästa.

Banverket

I kursen BIKS2 (Kognitiva systems beteende i komplexa miljöer) som jag nu läser är det tänkt att vi ska göra ett projektarbete. Vi ska bege oss ut till ett företag och studera något inom BIKS-ämnet. Vi har varit i kontakt med en papperfabrik och banverket och var idag på besök på Banverket i Norrköping, ett av Sveriges åtta trafikledningscentraler som sköter den svenska järnvägen. Det var ett mycket intressant besök och det känns verkigen som vi kan göra ett riktigt bra arbete hos dem. De var väldigt vänliga och det lät som om de tyckte att det var roligt att vi var där. Jag måste säga att det var spännande att få komma ut i verkligheten och se hur ett verkligt kontrollrum ser ut och ett litet smakprov på hur de jobbar där. Det här tror jag kommer att bli en riktigt bra kurs!

Mumsiga bröd

Igår blev det en tidig middag eftersom Fredrik skulle på bio med skandiabanken och jag ändå var hungrig. Så när jag blev lämnad strax efter fem så visste jag inte vad jag skulle ta mig till. Tanken var att jag skulle plugga lite men när klockan bara var fem kändes det som oändligt lång tid att bara ägna sig åt pluggand. Eftersom vi hade planerat att baka bröd till helgen och det inte skulle finnas mycket tid till att baka det på fredag gjorde jag det istället igår. Bröd med soltorkade tomater och oliver.






Det ena brödet blev lite större (eller ganska mycket större) eftersom det fick stå en timme längre och jäsa och det stod dessutom på spisen andra halvan av jästiden vilket hade bra effekt på jästen. När jag idag skulle kliva upp kl 7 för att ha möte på skolan var det helt klart trevligt att ha något så mumsigt att se fram emot till frukost, för riktigt mumsigt var det.





 

RSS 2.0