Mer rödbetor

Fetaost paj med rödbetor
6 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 1/2 dl olja
1 1/2 dl varmt vatten
200 g färsk spenat
1/2 purjolök
1/4 tsk salt
färsk timjan
peppar
200 g fetaost
3-4 färska rödbetor
3 ägg
Blanda ingredisenserna till degen och knåda den. Tryck ut halva degen i en pajform och förgrädda den i 225 grader varm ugn i ca 10 minuter. Koka rödbetorna mjuka i lättsaltat vatten. Fräs spenaten och purjolöken i lite smör. Salta och peppra och strö över lite timjan. Dela rödbetorna i klyftor och lägg ut dem i pajskalet. Smula över fetaosten. Rör ihop ägget tillsammans med spenatröran och fördela över pajen. Kavla ut den andra degbiten till en rundel och lägg den som ett lock över pajen. Ställ in i ugnen och grädda i ca 30 minuter.

Tallin
De senaste dagarna har spenderats på resande fot tillsammans med jobbet. I torsdags morse åkte bilarna från kontoret i Linköping mot det nya kontoret i Stockholm som var vårt första stopp. Där fick vi se de nya lokalerna och blev bjudna på en väldigt god lunch.
Trots våra dåliga kunskaper om hur man hittar med bil i innerstaden tog vi oss i alla fall från kontoret till Värtahamnen där färjan mot Tallin stod och väntade på oss. Där blev det konferens och gemensam buffémiddag. Inte den roligaste mat jag ätit men sällskapet gjorde det till en väldigt trevlig middag. Vi tittade och gjorde oss roliga över showen som hölls under kvällen och dansade järnet på dansgolvet.
På förmiddagen på fredagen anlände färjan till Tallin. Vid hamnen väntade en buss på oss och under två timmar fick vi en liten guidad rundtur i staden. Efter en lunch på torget tog vi oss tillbaka till hotellet och ganska snart låg tjejerna i badet. Hotellet hade en stor spaavdelning med flera olika pooler, olika sorters bastuar och en poolbar. Det var helt underbart och vi spenderade några timmar i vattnet.
Lite välbehövlig vila hanns med på det fräscha rummet innan det var dags att mötas igen för att promenera till gamla stan och restaurangen där vi skulle äta middag. Det här var nog höjdpunkten på hela resan. Restaurangen hade medeltidstema och maten vi bjöds på var riktigt, riktigt god. Det var en massa olika röror, kött och grönsaker och jag drack ett kanelöl som var väldigt gott.
Under lördagen gjorde vi stan. Strosade runt i gamla stan, fikade på ett mysigt café och tog oss en titt i ett av shoppingcentrena. Vid tre checkade vi in på båten som skulle ta oss tillbaka hem och hade sedan konferens följt av middag.
Oj vad roligt jag har haft det de här dagarna. Det är ett riktigt fint gäng och jag tror att jag kommer att få det roligt framöver.
Beröm
Idag på morgonen kom chefen och ville prata med oss nykomlingar, en och en. Kolla läget och ge lite feedback efter den första veckan. Anna fick gå först och jag blev självklart lite nervös, vad skulle han komma att säga?
Jag hade inget att vara nervös över. Han frågar lite hur jag tycker att den första veckan har gått och hur välkomnandet hade varit. Sen lite om dynamiken i vår lilla projektgrupp och min roll i den gruppen. Om att jag är den som lyssnar och tar in och hur jag ser på det. Jag berättar hur jag ser på min tysthet och att det gärna är något som jag jobbar med. Sen säger han "Men du är ju smart Tove, det märks. Du har smarta saker att säga och det hoppar inga grodor ur din mun." och så sa han att jag har humor. Gissa om jag fick ett stort leende på läpparna! Fy attans vad roligt det är att få höra en sådan sak.
Det känns lovande inför framtiden. Jobbar jag med mig själv, för jag vet att det finns saker som jag behöver bli bättre på, så tror jag att jag kommer att lyckas bli riktigt bra.
Frittata
Det lönar sig att testa saker som man är tveksam till ibland, ikväll hittade jag en fullträff. Middagen blev riktigt god, ett plus är att krämen har en underbar färg. Recepten hittade jag här och här. Det enda jag gjorde annorlunda var att använda färsk timjan istället för torkad och hoppade helt rosmarinen.

Första jobbveckan
Biff stroganoff

En bra start
Vi är tre tjejer som börjar jobba den här veckan, alla nyexade, den ena visade sig vara Anna från klassen under mig. Trevligt med någon som jag känner. Dagen har ägnats åt introduktion och en hel massa information har tagits in, förhoppningsvis stannar den också.
Det här är första gången som de anställer flera åt gången så vi är försökspersoner för deras nya metod för hur nyanställda ska komma in i företaget. Vi har blivit tilldelade en fadder var och en mentor och kommer till en början få utbildning, jobba med ett övningsprojekt och sedan vara till stöd i de projekt som kommer att pågå under hösten. Det känns som att vi kommer att få en riktigt bra start.
På onsdag ska alla tjejer på företaget ut och äta middag. Tanken är att vi nyanställda och faddrarna ska få en chans att umgås och det råkar falla sig så att vi alla är tjejer. Det ser jag fram emot!
Ny vardag
Packa
Nä, nu borde jag ta tag i det och få det sista gjort så jag slipper stressa imorgon. Om det inte blir allt för tungt hade det varit skönt att promenera till resecentrum. Vet dock inte riktigt hur lång tid det kan ta att promenera dit.

Jag skulle vilja att det var fint väder nu de sista dagarna som jag är ledig så jag kunde ligga på gräsmattan med en bok och njuta lite, men det verkar inte riktigt så.
Lånpromenad
Vi sa det att vi får promenera åt lite olika håll så vi får utforska lite olika delar av Linköping. Det är trevligt att upptäcka lite nya områden, gå och kika på hus och omgivningarna.
Valnötsbröd

Brödet blev kanongott! Krispiga härliga kanter och mjukt och saftigt inuti. Jag följde det här grundreceptet men använde mig av rågsikt och några nävar med valnötter. Nu blev jag väldigt sugen på att experimentera lite mer med brödbakandet.
Nybakat bröd

Det var en vacker himmel utanför mitt fönster innan solen gick ner, med regnbåge och allt tack vare regnet.
Hemmagjord pasta
Till pastan hackade jag lite gräslök, fräste lite bacon, rev över parmesanost och ringlade över olivolja. För att sedan piffa till det lite extra blandade jag i lite färskost med vitlökssmak. Riktigt gott blev det, trots att pastan såg ganska slemmig ut när jag tog upp den.

Så blev det mörkt...

Först blev jag rädd att det kanske var ett lite för stort steg, för håret hade ju hunnit bli ganska ljust igen, men efter lite styling i morse så känner jag mig helt nöjd med att jag valde mörkbrunt.

Jag gillar kontrasten mot mina ganska ljusa ögon.

Popcorn

Det var bra länge sedan jag poppade popcorn till mig själv men ikväll kändes det som perfekt sällskap till filmen. Nu ska jag se på Shutter Island.
Några bilder från Karpathos








Middag

Med dessa ingredienser ska jag nog kunna fixa något gott att bjuda min tentapluggande bror på. Jag tänker mig en sås på cocktailtomaterna, matgrädden och timjan som äts tillsammans med pasta och rostbiff och lite vitlöksbröd till det. Funderade först på att bara ställa fram lite smått och gott men tänkte att lagad mat nog uppskattas om man har tentapluggat hela dagen.
Ny frisyr
Förutom nyttigheterna som har blivit gjorda idag har jag också varit och klippt mig. Jag var sugen på något nytt och bad min frisör hitta på något nytt roligt med håret. Nu är jag nästan rakad på ena sidan! Hon sparade lite så jag skulle få en chans att vänja mig och ifall det var så att jag inte gillade det. Jag känner mig nöjd och kan nog tänka mig att raka helt och hållet nästa gång.


Grått och grönska

En efterlängtad säng
Det ska bli skönt att få sova i min alldeles egna säng. Sängen på Karpathos var lika obekväm som alla sängar i Grekland brukar vara. Hård säng och hård kudde. Sängen hemhemma är bättre men ingen riktig höjdare. Därför är den egna sängen efterlängtad.
Dock kommer jag att sakna min fina lilla misse som fick stanna hos mina föräldrar. Åkte med Carl ner och kommer ta bussen upp igen och eftersom jag ska tillbaka igen om ca en vecka så kändes det bäst att lämna honom där.

En massa godsaker

Eftersom det blev en hel massa äggvitor över gjorde jag idag en Pavlovatårta och bjöd familjen på, receptet hämtades från samma källa. Den blev också god men slår helt klart inte vaniljbullarna.
