Afro vid Lillsjön

Idag passade jag på att gå på afropasset vid Lillsjön, gratis träning är ju inte helt fel. Där hade jag turen att träffa på en kompis från gymnasiet som jag inte har träffat sedan jag flyttade till Linköping. Verligen lyckat att träffa på henne där. Passet tycker jag var bra och det är härligt att träna utomhus.

Ny arbetsvecka

Ja, min vecka börjar redan nu, några timmar innan alla andra vaknar och startar sin måndag. Tredje arbetsveckan av fem. Jag ser fram emot jobbet inatt för jag vet att jag kommer att köra 5:an och 32:an som jag körde hela förra veckan. Enkelt jobb alltså. Lite tur har jag allt.

Tur med båten



Idag blev det en liten kort tur ut på Mälaren och jag badade för första gånge i år. Jag trodde att det skulle vara kallt men det måste nästan ha varit över 20 grader.



Det var alldeles perfekt väder till att börja med men frammåt eftermiddagen kom det lite mer moln och vinden tog i lite.




Det finns så många fina hus utmed vattnet och så här skulle jag inte ha något emot att bo. Inglasad veranda, uteplats ovanpå, brygga, båthus och en egen liten strand.

Sömnen

Jag tycker lite lätt synd om min kropp för tillfället och jag är inte förvånad över att jag har svårt att somna och sover lite oroligt. Jag skulle säkert vara lite piggare om jag inte bytte dyngsrytm de dagar då jag är ledig. I fredags somnade jag strax efter sju och klev upp tolv för att kunna vara med på midsommarfirandet. Sedan la jag mig vid elva/halv tolv på kvällen och klev upp vid tio. Nu ikväll hade jag tänkt att lägga mig någon gång efter tolv så att jag kan sova till halv tolv imorgon så att jag kan hålla mig vaken tills sjutiden på måndagmorgonen. Det krävs lite planerande för att få ihop sömntimmarna på bästa sätt.

Jag förstår inte riktigt hur jag orkade hålla på så i åtta månader, just nu känns det inte som om jag skulle orka med det någon längre tid. Men det var väl för att jag inte hade så mycket att välja på. Det var ändå roligare att vara vaken lite normalt när jag var ledig och inte bara under natten.

Midsommarkrans

Jag är bra sugen på att knyta mig en krans till midsommar, men jag vet inte riktigt hur jag ska hinna med det. Eftersom jag jobbar natten till fredag kommer jag att behöva sova på förmiddagen om jag ska vara någorlunda levande när firandet börjar. Alternativet skulle vara att göra kransen kvällen innan, men då kommer den inte se så fin ut, för blommorna vissnar ju. Jag skulle också kunna plocka blommorna dagen innan och göra kransen under själva firandet, bara för att. Men jag vet inte.



Kransen jag gjorde förförra sommaren.

Duktigt tidningsbud

Jag är ganska bra på att dela ut tidningar, jag börjar verkligen komma in i jobbet nu. I går natt fick jag köra två trakter för första gången i år och det gick alldeles utmärkt. Den första trakten körde jag på en och en halv timme vilket är tjugo minuter snabbare än vad jag kört den tidigare dagar. Den andra trakten ska jag har kört någon gång tidigare men jag vet inte när och inte hur ofta och det visade sig att den var omgjort och omkastad så jag kände knappt igen mig. Trots detta blir jag färdig precis i tid, 6.00 lägger jag sista tidningen på lådan!

Idag har jag kännt mig riktigt trött, troligtvis för att jag inte lyckades somna på en gång när jag kom hem. Efter att ha legat och halvblundat en stund på soffan känns det i alla fall lite bättre nu och det ska nog inte vara några problem att jobba.


Fotopromenad










Naturen är riktigt vacker just nu.

Röda skor

Jag hittade ett par supersöta skor idag, som nästan inte kostade något alls. Så jag slog till.



Lördagen

Igår hade jag en lyckad dag. Planen var att jag skulle in till stan och hälsa på en gammal kompis, allt vi hade bestämt var att vi skulle laga mat tillsammans. Så jag kommer dit på eftermiddagen vi går och handlar och lagar en god middag bestående av örtkryddad kyckling, färskpotatis, lök och morötter i ugnen och till efterrätt en riktigt god rabarberpaj. Någon kompis till hennes pojkvän kände någon som höll i en fest i gamla stan så vi bestämde oss för att gå dit. Först hann vi dock med att promenera runt lite på söder, i vitabergsparken och på smågator vid vattnet.

Större delen av festen hölls först på en takterrass med riktigt häftig utsikt och sedan nere i en källare där ett liveband spelade. Vi var inte där någon längre stund för efter att bandet slutat spela så var det inte så mycket till fest längre. Klockan närmade sig då två så jag antog att jag skulle bli tvungen att ta nattbussen hem. När jag kommer till centralen ser jag dock att sista pendeltåget inte har gått och är några minuter försenat så jag skyndar på stegen och känner mig väldigt glad över att jag hann med. Bredvid mig sätter sig två killar, jag antar att de känner varandra eftersom de ene börjar prata med den andre men märker senare att så inte är fallet. En av dem sitter med en Metro i handen och är förundrad över att de har hunnit få ut en tidning som handlar om bröllopet så fort. Jag tror att han pratar med den andra killen men kan inte låta bli att slänga ur mig att det ju var ett bra tag sedan bröllopet hölls och att de har haft gott om tid på sig att få färdigt tidningen. Sen sitter vi och snackar hela resan. Jag tror aldrig att jag har haft så roligt när jag har åkt pendeltåg.

Jag behövde inte vänta någon längre stund på bussen och när jag promenerar genom skogen är det i princip helt ljust ute. Jag hade mina träskor på mig under hela kvällen och eftersom jag inte haft dem så länge än i sommar fick jag skoskav så när jag tagit mig igenom skogen tog jag av mig dem och gick barfota resten av biten. Så under min barfotapromenad ser jag ett rådjur stå och titta på mig, bara fem meter bort. Det skuttar vidare men när jag kommer ner till åkrarna står det där igen, nu ca tio meter bort och står och tittar på mig en bra stund. Häftig upplevelse.


Trötter

Oj, oj vad svårt det var att ta sig upp idag. Jag hade ställt klockan på tolv vilket innebar att jag fick mindre än fem timmars sömn. Det känner jag av. Det är som att de där fem timmarna är mindre värda än vanligt när det är fel tid på dygnet som man har sovit.

I morse blev jag tillfrågad om jag ville jobba i natt igen men jag svarade att jag gillar min ledighet. Jag har ju faktiskt inte hunnit vara helt ledig sedan jag kom från Linköping. Eftersom jag har två dagar (nätter) ledigt kan jag ställa om mitt dygn lite och leva lite normalt de lediga dagarna och det tycker jag är värt ganska mycket.

Jag har aldrig gjort så lite på jobbt som jag gjorde i natt. Tjejen som jag lärde upp fick göra allt själv, så att hon fick testa på jobbet ordentligt så det går smidigt när hon ska köra trakten själv. Det innebar att jag mest fick stå och vänta, dra pirran med tidningar (det tyckte jag att jag i alla fall kunde ställa upp med) och komma med små tips som jag kom på under tiden.


Nattens arbete

Fyra och en halv timme kvar tills jag ska åka till jobbet. Härligt! Nä, det är ingen större fara egentligen, jag är faktiskt piggare idag.

Igår blev jag inringd tidigare till jobbet, chefen hade inte fått tag på mig tidigare under dagen och glömde sedan bort att höra av sig till mig. Jag hade den stora turen att få lära upp en ny tjej på en trakt. Jag tror inte att jag har kört trakten på fyra år så det var lite virrigt när vi skulle dela ut de första tidningarna till återförsäljarna i Viksjö centrum. Resten av trakten hade jag dock full koll på. Jag tror inte att jag har lärt upp någon förut men trots det och det faktum att jag själv inte helt och hållet har kommit in i jobbet tycker jag att jag gjorde ett bra jobb. Det var väldigt trevligt att ha sällskap för en gångs skull och av en tjej i min egen ålder dessutom. Det är ju inte direkt många tjejer som jobbar på filialen.

I natt kommer jag att få vara upplärare igen och det blir riktigt lungt för mig eftersom hon ska få göra så mycket som möjligt själv. Så jag får väl helt enkelt stå och stirra när hon kutar upp och ner för trapporna med tidningarna. Känns ju inte helt fel, även om jag inte har något emot att springa i trappor.

Skitiga händer




Man blir bra skitig om händerna av att dela ut tidningar. De två första nätternas jobb har gått bra. Jag kan ärligt säga att det faktiskt har varit lite trevligt att komma tillbaka. Den här veckan får jag köra samma trakt och bara en trakt så jag behöver inte känna mig stressad och har tid på mig att komma in i jobbet igen. Det enda som är lite surt med att köra bara en trakt är att jag inte börjar förrän 3.30.

Det känns att jag sover vid fel tid på dygnet, för jag känner mig trött trots att jag sovit runt åtta timmar de senaste dagarna. Förhoppningsvis kan det bli lite bättre till nästa vecka när jag har haft omvänt dygn i några dagar.

Det har varit helt underbart väder de här nätterna. De har varit klara och strålande solsken när solen har stigit upp. Det gör det mycket roligare att jobba.

I Kungsängen

Nu är jag hemhemma och väntar på att det ska bli dags för första nattens tidningsbudande. Verkar som jag får sällskap i mitt väntande av bror min, han håller på och fixar så vi har en film att se på. Jag lyckades sova till halv tolv som jag tänkt mig men jag känner mig segare i huvudet idag än vad jag gjorde igår, men det är nog ingen större fara när jag kommer ut i friska luften och får vara igång lite.

Presentationen på To Me Group gick ganska bra, jag var ju inte jätteförberedd och lite nervös vilket gjorde sitt till. Det som gick bra var att svara på de frågor som de hade efteråt, intressanta frågor också så något måste de ha förstått. Roligt nog var det en av dem som blev inspirerad av att använda en datainsamlingsmetod som jag pratade om i ett projekt.

Snart omvänt dygn

Jag har någon sorts plan på att försöka stanna uppe ett tag i kväll/natt så att jag kan sova till halv tolv imorgon. Kan jag göra det så tror jag inte att det ska vara några problem för mig att hålla mig vaken imorgon natt när jag ska jobba. Jag kan inte påstå att jag ser fram emot tidningsjobbet, men det är bara fem veckor och det ska jag nog stå ut med. Det är ju värt att i alla fall få in pengar till hyran.

Jag borde försöka hitta på något som jag kan roa mig med tiden innan jag åker till jobbet, när familjen ligger och sover. Man blir ganska trött på att bara se på tv och det känns som ett ganska dåligt sätt att använda tiden på. Det finns ju bättre saker jag kan göra, som inte stör de som sover.

Packar

Det är flera saker som jag har tänkt att jag måste komma ihåg att ta med mig när jag åker hemhem imorgon men eftersom jag inte har skrivit ner en enda av dem är det svårt att veta om jag faktiskt får med de sakerna nu när jag går här och plockar ner saker i väskan. Lite dumt kan tyckas.

Något som jag skulle vilja ta med mig är jordgubbsplantorna, men det känns lite väl överdrivet. Jag skulle behöva en jordgubbsspanare som kunde meddela mig när jordgubbarna är mogna så jag kan åka ner och äta upp dem. Tänk vad gott med egna solmogna jordgubbar, de slår de köpta med hästlängder!






Vill inte

Jag vet precis vad jag borde göra: öva på presentationen jag ska hålla imorgon.
Jag vet precis vad jag inte är sugen på att göra: öva på presentationen jag ska hålla imorgon.

Verkligen jättebra!

En kamera

Jag fick en finfin examenspresent av mina föräldrar och farmor. En systemkamera. Den gör mig lite lycklig. Idag tog jag mig en promenad i Rydsskogen och då fick den följa med.











Det blåste förfärligt mycket ute men det är härligt försommargrönt och lummigt.

Rädisor

Det har inte gått så jättebra med mina odlingar. Paprikorna vill inte ta sig, jag tror jag tog ut dem lite för tidigt, och av de två rader sallad jag sådde är det bara en liten pluttig planta som har tagit sig upp. Det som jag dock har lyckats med är rädisorna. De är kanonfina!



Kantarellmacka




Det kändes inte det minsta jobbigt att äta upp de sista av fjolårets kantareller till lunch.


Kattjäkel!

Vad gör man åt en katt som gör så här:





Jag känner mig riktigt irriterad på honom just nu, för det där är kabeln till mina högtalare. Dumma, dumma katt! Hur ska jag nu kunna lyssna på musik! Datorns högtalare duger ju inte till mycket.

Färdig!

Det är helt galet, men jag är i princip färdig med min utbildning nu!

Det gick riktigt bra idag. David skötte sig bra när han presenterad min uppsats och det verkade som min handledare tyckte att jag har gjort ett bra jobb med uppsatsen. Det jag har kvar att fixa är lite småpill och en lite kort reflektion om hur metoden som jag använt skiljer sig ifrån andra metoder. Det är allt!

Opponeringen gick också riktigt bra. Jag var lite nervös, men inte alls så att det blev särskilt jobbigt och jag lyckades få fram det jag ville säga.

Det är så skönt att ha det här gjort, men väldigt konstigt att det är över. Det kommer nog ta ett tag att fatta.

Slutet

Det är helt galet att jag imorgon gör det sista på kogvet. Det allra sista. Ja, förutom att fixa det sista pillet med uppsatsen efter framläggningen och lämna in papper så att jag får en examen. Det är jättekonstigt. Jag har varit student i fyra år och nu ska jag bara sluta vara det. Skaffa mig ett jobb, identifiera mig med någon sorts yrkesroll istället för student och kogvetare.

Ja, det där med att skaffa jobb, hur går det till? Hur gör man för att få det där jobbet som man vill ha? Just nu känner jag att jag inte har någon aning. Jag vet att jag är bra. Och jag vet att jag saknar en hel massa erfarenhet som efterfrågas i jobbannonser, men man måste ju jobba för att få den där erfarenheten. Hur får jag företagen att fatta att jag faktiskt är bra, trots att jag inte har allt de skulle kunna önska sig, trots att jag bara är nyexaminerad.

Ett nytt liv väntar mig, men jag har ingen aning om hur det kommer att se ut. Just nu känns det inte så läskigt, mest roligt och spännande. Det jag vet är att jag vill jobba med interaktionsdesign och användbarhet. Men om/när/var jag kommer att få ett sånt jobb är ett enda stort frågetecken.

Imorgon gäller det!

Jag tror på mig själv inför morgondagens opponering. Jag har hyfsat bra koll på det jag ska prata om och har ännu tid på mig att träna igenom presentationen några gånger till.

Det ska bli riktigt spännande att lägga fram imorgon. Jag undrar hur många det är som kommer att komma och lyssna på min framläggning och hur många jag kommer att prata inför på Davids framläggning. Det brukar inte vara några jätteansamlingar i alla fall. Min egen framläggning känner jag mig inte särskilt nervös inför, mest nyfiken på hur David kommer att lägga upp det och vilka frågor jag kommer att få. Jag tror att jag kan motivera mina val och att jag har så mycket koll på det jag har gjort att jag kan besvara frågorna som kommer.

Både mamma och pappa kommer ner för att vara med på framläggningen och brorsan tänkte också komma. Första gången de får se mig i universitetsvärlden. Troligtvis sista också. Det är inte jag som har bjudit ner dem, det var mamma som frågade om vem som helst fick komma och lyssna och om det var okej om de kom. Men det är roligt att de visar intresse för det jag har gjort.


Sol dagen lång

Vilken härlig eftermiddag jag har haft! Sedan lunch har jag legat på en gräsmatta i utkanten av Ryd tillsammans med Anna och Lotta. Bara pratat och njutit av solen. Nu ska jag försöka mig på att laga egen gnocci och sedan tar jag cykeln till valla där vi är ett gäng som ska spela minigolf, brännboll och kanske dricka någon öl. Det är precis så här helgdagar ska spenderas när det är fint väder! Ikväll är mitt enda bekymmer vilka de lämpligaste kläderna är.

Mental träning

Jag ska försöka köra lite mental träning med mig själv här dagarna innan opponeringen. För kan jag prata så som jag gör hemma när jag sitter själv, så kommer det gå bra och då behöver jag inte vara nervös. Så om jag kan föreställa mig själv stå där och prata om Davids uppsats med samma lugn som jag har hemma så kanske jag lättare kan hantera situationen på torsdag. Lite positivt tänkande och tro på mig själv så ska det nog gå bra.

Morgonjogg

Tro det eller ej, men imorse var jag ute och joggade, innan frukost!

Jag vaknade lite innan väckarklockan och eftersom jag kände mig hyfsat pigg gick jag upp. Eftersom jag troligtvis inte skulle kunna gå på passet som jag hade bokat in på kvällen tänkte jag att jag kunde gå ut och jogga. Efter lite funderande fram och tillbaka bestämde jag mig för att testa. Jag har aldrig tränat innan frukost och drar mig lite för att träna på morgonen eftersom jag brukar kunna bli illamående då. Men kl 8 lämnade jag lägenheten och 28 minuter senare var jag tillbaka och mådde inte alltför tokigt. Det var ju inga problem att jogga innan frukost, blev bara väldigt hungrig efter att jag stretchat färdigt och det är ju inte så konstigt.


En klänning

Jag har inte stora kunskaper i sömnad. Jag har sytt några gardiner och två par kjolar sedan syslöjden på högstadiet. Men i våras, när jag egentligen var ute och letade garn, hittade jag två tygstuvar som jag tyckte var fina. När jag hade kommit hem med dem började jag fundera över vad jag skulle göra med dem och kom fram till att en klänning eller kjol skulle ju vara trevligt. Längre än så kom jag inte.

Jag pratade med mamma om mina inköp och planer blev hon också sugen på att sy vilket resulterade i två sytidningar som jag fick när jag var i Stockholm förra veckan. Jag hittade en klänning som jag kunde tänka mig använda och som passade till en av tygerna och i söndags gick jag och köpte mönsterpapper och lite annat som behövdes för kunna sy hela klänningen. Detta blev resultatet:





Den är inte helt perfekt om man synar sömmarna, men jag är nöjd med resultatet och det är huvudsaken. 


Opponeringsförberedelser

Fram tills torsdag nästa vecka kommer mina dagar att bestå i att förbereda opponeringen jag ska göra efter att min framläggning är avklarad. Uppsatsen som jag ska opponera på handlar om utvecklandet av en metod för att hitta händelser som kunde ha blivit olyckor från bland annat videofilmer av bilkörning och en metod för att skapa generella situationer som kan användas för att uppfinna nya säkerhetssystem för bilar. Intressant läsning och väldigt annorlunda upplägg mot vad jag har på min uppsats.

45 minuters presentation av uppsatsen ska jag hålla och sedan ställa frågor och framföra mina åsikter om uppsatsen. Så länge har jag aldrig pratat inför folk förut. Jag hoppas på att det inte är så många som kommer, även  om det brukar vara ganska avslappnad stämning under framläggningar.

Hittils har jag läst igenom uppsatsen tre gånger och imorgon tänkte jag att jag ska börja fundera på upplägget för presentationen så jag kan börja koncentrera mig lite extra på de delar som jag tänker prata om. Det känns viktigt att försöka göra ett så bra jobb som möjligt eftersom det är någon annans uppsats som jag ska presentera. Det är ju det sista arbetet vi gör på kogvet.


RSS 2.0