Mer rödbetor

Ikväll blev det en paj till middag. Paj är lite av en favorit hos mig och denna gång kände jag mig kreativ och testade något nytt.



Fetaost paj med rödbetor
6 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 1/2 dl olja
1 1/2 dl varmt vatten

200 g färsk spenat
1/2 purjolök
1/4 tsk salt
färsk timjan
peppar
200 g fetaost
3-4 färska rödbetor
3 ägg

Blanda ingredisenserna till degen och knåda den. Tryck ut halva degen i en pajform och förgrädda den i 225 grader varm ugn i ca 10 minuter. Koka rödbetorna mjuka i lättsaltat vatten. Fräs spenaten och purjolöken i lite smör. Salta och peppra och strö över lite timjan. Dela rödbetorna i klyftor och lägg ut dem i pajskalet. Smula över fetaosten. Rör ihop ägget tillsammans med spenatröran och fördela över pajen. Kavla ut den andra degbiten till en rundel och lägg den som ett lock över pajen. Ställ in i ugnen och grädda i ca 30 minuter.


Tallin

De senaste dagarna har spenderats på resande fot tillsammans med jobbet. I torsdags morse åkte bilarna från kontoret i Linköping mot det nya kontoret i Stockholm som var vårt första stopp. Där fick vi se de nya lokalerna och blev bjudna på en väldigt god lunch.

Trots våra dåliga kunskaper om hur man hittar med bil i innerstaden tog vi oss i alla fall från kontoret till Värtahamnen där färjan mot Tallin stod och väntade på oss. Där blev det konferens och gemensam buffémiddag. Inte den roligaste mat jag ätit men sällskapet gjorde det till en väldigt trevlig middag. Vi tittade och gjorde oss roliga över showen som hölls under kvällen och dansade järnet på dansgolvet.

På förmiddagen på fredagen anlände färjan till Tallin. Vid hamnen väntade en buss på oss och under två timmar fick vi en liten guidad rundtur i staden. Efter en lunch på torget tog vi oss tillbaka till hotellet och ganska snart låg tjejerna i badet. Hotellet hade en stor spaavdelning med flera olika pooler, olika sorters bastuar och en poolbar. Det var helt underbart och vi spenderade några timmar i vattnet.



Lite välbehövlig vila hanns med på det fräscha rummet innan det var dags att mötas igen för att promenera till gamla stan och restaurangen där vi skulle äta middag. Det här var nog höjdpunkten på hela resan. Restaurangen hade medeltidstema och maten vi bjöds på var riktigt, riktigt god. Det var en massa olika röror, kött och grönsaker och jag drack ett kanelöl som var väldigt gott.



Under lördagen gjorde vi stan. Strosade runt i gamla stan, fikade på ett mysigt café och tog oss en titt i ett av shoppingcentrena. Vid tre checkade vi in på båten som skulle ta oss tillbaka hem och hade sedan konferens följt av middag.



Oj vad roligt jag har haft det de här dagarna. Det är ett riktigt fint gäng och jag tror att jag kommer att få det roligt framöver.


Beröm

När någon säger något bra om en då gäller det att suga åt sig och spara orden så att man kan plocka fram dem när de behövs.

Idag på morgonen kom chefen och ville prata med oss nykomlingar, en och en. Kolla läget och ge lite feedback efter den första veckan. Anna fick gå först och jag blev självklart lite nervös, vad skulle han komma att säga?

Jag hade inget att vara nervös över. Han frågar lite hur jag tycker att den första veckan har gått och hur välkomnandet hade varit. Sen lite om dynamiken i vår lilla projektgrupp och min roll i den gruppen. Om att jag är den som lyssnar och tar in och hur jag ser på det. Jag berättar hur jag ser på min tysthet och att det gärna är något som jag jobbar med. Sen säger han "Men du är ju smart Tove, det märks. Du har smarta saker att säga och det hoppar inga grodor ur din mun." och så sa han att jag har humor. Gissa om jag fick ett stort leende på läpparna! Fy attans vad roligt det är att få höra en sådan sak.

Det känns lovande inför framtiden. Jobbar jag med mig själv, för jag vet att det finns saker som jag behöver bli bättre på, så tror jag att jag kommer att lyckas bli riktigt bra.

Frittata

Idag var jag lite modig när jag lagade mat. Jag provade på något helt nytt och dessutom något nytt som jag inte brukar gilla. Frittata med rödbetskräm. Rödbetskrämen gjorde jag fastän jag varken brukar gilla rödbetor eller chèvreost, som krämen bestod av. Jag bestämde mig för att testa det lite tack vare att jag i våras blev bjuden på en paj med färska rödbetor och fetaost som var väldigt god.

Det lönar sig att testa saker som man är tveksam till ibland, ikväll hittade jag en fullträff. Middagen blev riktigt god, ett plus är att krämen har en underbar färg. Recepten hittade jag här och här. Det enda jag gjorde annorlunda var att använda färsk timjan istället för torkad och hoppade helt rosmarinen.


Första jobbveckan

Fredag kväll. Jag har lagat mat och gräddat brödet som jag satte på jäsning innan jag åkte till jobbet imorse. Den första veckan på jobbet har nu passerat och jag känner mig glad, nöjd och trött. Det känns så bra. Vi jobbar på som bara den med projektet och dagarna går fort, trots att vi sitter på jobbet mellan 8-17. Idag hade vi ett litet bakslag i vårt projekt men efter ett välbehövlig möte med vår mentor ska vi kunna komma igång på måndag igen.
Middagen i onsdags var supertrevlig. Mycket skratt och inga tysta stunder. Vi åt middag på det holländska stället De Klomp och drack öl. Kvällen blev inte särskilt sen men vi fick en bra chans att lära känna varandra lite mer.

Biff stroganoff

Jag är ingen person som älskar husmanskost men biff stroganoff är en rätt som jag tycker är riktigt god. Jag har aldrig lagat det själv men idag testade jag att göra det på quornstrimlor. Mycket lätta att göra, det går snabbare än normalt och det blev gott.
För två personer:
150 g quornstrimlor
1 liten gul lök
2 1/2 dl grädde
1 tsk salt
2 msk tomatpuré
1 msk sherry
Stek på quorn och lök. Häll på grädde och tomatpuré och krydda med salt och peppar. Strax innan det är dags att servera häller man in sherryn, det går att göra utan sherry men den ger en extra dimension så det är dumt att strunta i den.

En bra start

Det här känns så bra, verkligen riktigt bra!

Vi är tre tjejer som börjar jobba den här veckan, alla nyexade, den ena visade sig vara Anna från klassen under mig. Trevligt med någon som jag känner. Dagen har ägnats åt introduktion och en hel massa information har tagits in, förhoppningsvis stannar den också.

Det här är första gången som de anställer flera åt gången så vi är försökspersoner för deras nya metod för hur nyanställda ska komma in i företaget. Vi har blivit tilldelade en fadder var och en mentor och kommer till en början få utbildning, jobba med ett övningsprojekt och sedan vara till stöd i de projekt som kommer att pågå under hösten. Det känns som att vi kommer att få en riktigt bra start.

På onsdag ska alla tjejer på företaget ut och äta middag. Tanken är att vi nyanställda och faddrarna ska få en chans att umgås och det råkar falla sig så att vi alla är tjejer. Det ser jag fram emot!

Ny vardag

Det kändes som om jag fortfarande hade semester när jag vaknade. Men jag insåg ganska snabbt att så inte var fallet. Idag är det inte semester, idag är första dagen på jobbet. Min nya vardag. Sjukt spännande ska det bli!

Packa

Imorgon åker jag upp till Stockholm igen. Nio tar jag bussen till resecentrum vilket betyder att jag borde ha packat färdigt ikväll men den packning jag hittils har gjort är ganska så ogenomtänkt. Normalt sätt brukar jag vara ordentlig när jag packar, skriva listor och sätter igång i tid. Men inte nu och inte när jag åkte till Karpathos. Det som är viktigast är kläder, skor och dator för jag ska ju tillbaka igen på söndag.

Nä, nu borde jag ta tag i det och få det sista gjort så jag slipper stressa imorgon. Om det inte blir allt för tungt hade det varit skönt att promenera till resecentrum. Vet dock inte riktigt hur lång tid det kan ta att promenera dit.


Jag skulle vilja att det var fint väder nu de sista dagarna som jag är ledig så jag kunde ligga på gräsmattan med en bok och njuta lite, men det verkar inte riktigt så.

Lånpromenad

Idag har det promenerats långt. Jag cyklade hemifrån vid kvart över tolv och var hemma igen strax efter fem. Tiden där emellan ägnades mestadels åt att promenera. Jag, Lotta och Erica med Arvid i vagn och Siri (hund) i band promenerade hela vägen från stan till en djuraffär i Johannelund och sedan till Tannefors slussar där vi fikade på cafét. Det var ganska varmt ute men vi hade ingen större tur med vädret för det regnade både en stund på ditvägen och en stund på hemvägen. Som tur var var det som värst när vi var på väg hem.

Vi sa det att vi får promenera åt lite olika håll så vi får utforska lite olika delar av Linköping. Det är trevligt att upptäcka lite nya områden, gå och kika på hus och omgivningarna.

Valnötsbröd



Brödet blev kanongott! Krispiga härliga kanter och mjukt och saftigt inuti. Jag följde det här grundreceptet men använde mig av rågsikt och några nävar med valnötter. Nu blev jag väldigt sugen på att experimentera lite mer med brödbakandet.

Nybakat bröd

Jag ska visst äta nybakat bröd imorgon bitti. Jag, som egentligen älskar att få sova på morgonen, tänker kliva upp kvart i åtta bara för att baka ut brödet som nu står på jäsning. Jag tror det är förkylningen som har släppt sitt tag om mig och viljan att göra saker har kommit tillbaka. Jag funderar till och med att dra till med en morgonpromenad också, när jag ändå är uppe och väntar på att brödet ska jäsa. Men det beror nog på hur vädret ser ut imorgon och hur svårt det är att lämna sängen.


Det var en vacker himmel utanför mitt fönster innan solen gick ner, med regnbåge och allt tack vare regnet.

Hemmagjord pasta

När det började bli dags att fundera över vad som skulle lagas till middag fick jag för mig att jag skulle testa att göra egen pasta. Så jag hittade ett recept som inte krävde så mycket jobb och heller inte så mycket tid och ingredienser och satte igång. Receptet hittade jag här, men istället för durumvete använde jag vanligt vetemjöl och fick ta klart mer än två deceliter för att degen skulle sluta kladda (jag gjorde bara en halv sats).

Till pastan hackade jag lite gräslök, fräste lite bacon, rev över parmesanost och ringlade över olivolja. För att sedan piffa till det lite extra blandade jag i lite färskost med vitlökssmak. Riktigt gott blev det, trots att pastan såg ganska slemmig ut när jag tog upp den.




Så blev det mörkt...


Först blev jag rädd att det kanske var ett lite för stort steg, för håret hade ju hunnit bli ganska ljust igen, men efter lite styling i morse så känner jag mig helt nöjd med att jag valde mörkbrunt.


Jag gillar kontrasten mot mina ganska ljusa ögon.




Popcorn



Det var bra länge sedan jag poppade popcorn till mig själv men ikväll kändes det som perfekt sällskap till filmen. Nu ska jag se på Shutter Island.

Några bilder från Karpathos
















Middag



Med dessa ingredienser ska jag nog kunna fixa något gott att bjuda min tentapluggande bror på. Jag tänker mig en sås på cocktailtomaterna, matgrädden och timjan som äts tillsammans med pasta och rostbiff och lite vitlöksbröd till det. Funderade först på att bara ställa fram lite smått och gott men tänkte att lagad mat nog uppskattas om man har tentapluggat hela dagen.

Ny frisyr

Jag är förkyld och det är trist. Trots detta har jag tagit mig för att städa lägenheten och håller just nu på att tvätta några mattor. Det är lika bra att passa på när jag har tid.

Förutom nyttigheterna som har blivit gjorda idag har jag också varit och klippt mig. Jag var sugen på något nytt och bad min frisör hitta på något nytt roligt med håret. Nu är jag nästan rakad på ena sidan! Hon sparade lite så jag skulle få en chans att vänja mig och ifall det var så att jag inte gillade det. Jag känner mig nöjd och kan nog tänka mig att raka helt och hållet nästa gång.






Grått och grönska

Det är väldigt grönt utanför mitt fönster. Men också grått och regningt. Alltså inte särskilt lockande att gå ut. Tyvärr känner jag mig inte heller särskilt sugen på att städa, vilket det är perfekt väder för att göra. Halsen min är irriterad och jag somnade inte förrän efter tre i natt eftersom den störde mig. Istället för att sova fick jag en bok utläst.



En efterlängtad säng

Nu är jag nere i Linköping igen. För några dagar i alla fall. Får se hur länge jag blir här. Jag ska vara här och vara ledig. Städa upp i lägenheten, hitta någon att umgås med, leta lägenhet och helt enkelt njuta av tillvaron.

Det ska bli skönt att få sova i min alldeles egna säng. Sängen på Karpathos var lika obekväm som alla sängar i Grekland brukar vara. Hård säng och hård kudde. Sängen hemhemma är bättre men ingen riktig höjdare. Därför är den egna sängen efterlängtad.

Dock kommer jag att sakna min fina lilla misse som fick stanna hos mina föräldrar. Åkte med Carl ner och kommer ta bussen upp igen och eftersom jag ska tillbaka igen om ca en vecka så kändes det bäst att lämna honom där.


 

En massa godsaker

Dan efter att jag kommit hem från Karpathos gjorde jag en sats vaniljbullar enligt Leila Lindholms recept. Oj, oj så förfärligt lyckade de blev.





Eftersom det blev en hel massa äggvitor över gjorde jag idag en Pavlovatårta och bjöd familjen på, receptet hämtades från samma källa. Den blev också god men slår helt klart inte vaniljbullarna.



RSS 2.0